Een groene weide, zwanen en riet als basis voor het ontwerp

Als twaalfjarige jongen bedacht Walter Zeinstra dat hij architect wilde worden. Via de studie Bouwkunde, werken bij gerenommeerde architectenbureaus als Reijers en Van Manen, was het in 2009 tijd voor de volgende stap. Samen met toenmalig collega Remco Veerbeek richtte hij het architectenbureau Zeinstra Veerbeek Architecten op. In het voorjaar van 2018 nam hij een kijkje op de locatie en toen ontstond het idee voor het ontwerp van Landgoed de Eendragt.

“Bij mijn eerste bezoek aan de locatie zag ik een groene weide, zwanen en riet. Dit inspireerde mij tot het ontwerp van de vier typen woningen die er nu gebouwd gaan worden. De woningen hebben een donkere plint, waarop een witte gevel en een deel is voorzien van een rietenkap. Maar er zijn natuurlijk ook zwarte zwanen, dus er worden ook een aantal woningen met een donker dak gebouwd.”

Hoge architectonische kwaliteit

“Doordat wij het gehele plan voor deze buurt hebben bedacht, kom je straks in een buurt te wonen waarvan je weet dat het huis van de buren dezelfde hoge architectonische kwaliteit heeft als de jouwe. Daarbij houden we rekening met het type woningen en de ideale positionering daarvan op de kavels, zodat we bijvoorbeeld de mooiste zichtlijnen uit de woonkamer kunnen realiseren. Bovendien heb je de gelegenheid hier echt je droomhuis van te maken dat helemaal aan je individuele wensen voldoet.”

Laatste kans voor landschappelijk wonen

“De locatie van Landgoed de Eendragt is een hele bijzondere. Je woont hier straks in een luxe en hoogwaardige villawijk middenin de randstad, maar ook in een oud landschap omringd door water. Een heerlijke weidse plek en de laatste kans voor echt landschappelijk wonen in dit gebied.”