Het energiesysteem in jouw woning op Landgoed de Eendragt bestaat uit vier componenten. Deze zorgen samen voor verwarming en koeling, tapwater, balansventilatie en het opwekken van duurzame energie. THE FCTR E levert en beheert deze vier componenten. Met de hulp van THE FCTR E wordt iedere woning op Landgoed de Eendragt een e-home. Een soort van eigen energiefabriek, 100% gasloos en volledig elektrisch.

Warmtepomp voor vloerverwarming en -koeling

Jouw woning wordt voorzien van vloerverwarming en -koeling. De hiervoor benodigde warmte wordt aangevoerd via een bodemlus in de tuin, in combinatie met een warmtepomp. Via een warmtewisselaar haalt de warmtepomp in de winter warmte uit de bodem. Hiermee wordt jouw woning comfortabel warm. Op warme dagen is de woning ook te koelen tot enkele graden lager dan de buitentemperatuur.

Bij het kiezen van een vloerafwerking is een lage warmteweerstand van belang. De warmte van de vloerverwarming moet de ruimte goed kunnen bereiken. Steenachtige afwerking zoals keramische vloertegels, marmer of een betonnen vloer werken het beste. Maar ook vloeren zoals kurk of linoleum en PVC vloeren zijn hiervoor ideaal. Laat je goed adviseren door je leverancier.

Warmwater via een boiler

De woning heeft een Nibe warmtapwater boiler van 300 liter. Met deze boiler kan je een flinke tijd douchen, maar de douchetijd is wel afhankelijk van de grootte van de douchekop.

Met een 300 liter boiler geldt, in combinatie met een:

– Bespaar douche (6 liter per minuut): 8 douchebeurten van elk 8 minuten

– Normale douche (9 liter per minuut): 5 douchebeurten van elk 8 minuten

Het boilervat warmt standaard éénmaal per dag op en geeft daarmee voldoende warmwater voor een gemiddeld gezin. Wil je meer warm water, dan kan je dat altijd zelf instellen. De keukenkraan tapt in principe ook warm water uit de boiler. Optie voor een 400 liter boiler is mogelijk, vraag de kopers begeleider naar de voorwaarden.

Gebalanceerd ventilatiesysteem

De woning is uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem dat frisse buitenlucht aanvoert naar de woon- en slaapkamers en de gebruikte lucht uit de keuken, badkamer en toilet afvoert naar buiten. De warmteterugwinning ventilatie-unit (WTW-unit) is uitgevoerd met een zogeheten ‘warmtewisselaar’. Deze wisselaar zorgt ervoor dat de buitenlucht in de winter wordt voorverwarmd met de afgevoerde/afgezogen lucht uit je woning. Daarmee zorgt het systeem ervoor dat de inblaastemperatuur wordt voorverwarmd. De WTW-unit is niet bedoeld om te koelen.

Zo profiteer je van een hoog klimaatcomfort, een gezonde luchtkwaliteit in huis én een flinke verlaging van de energiekosten. Door combinatie van de WTW-unit met de warmtepomp ontstaat een duurzaam, energiezuinig en comfortabel systeem voor verwarming, ventilatie en de bereiding van warmtapwater.

Zonnepanelen

De woning wordt, zoals op verkooptekening aangegeven, voorzien van zonnepanelen in het dak. De kleur van de panelen is zwart (all black), het vermogen bedraagt 300 Wattpiek (WP) per paneel. De omvormer wordt gemonteerd in de technische ruimte en is gekoppeld aan het lichtnet. De opgewekte stroom wordt via jouw eigen kilowattuurmeter teruggeleverd aan de elektriciteitsleverancier.

Deze stroom wordt verrekent met de stroom die je gebruikt voor de warmtepomp en voor het huishoudelijke gebruik. De opbrengst van de zonnepanelen kan je via een app aflezen. Het is wel van belang dat je bij het betrekken van jouw nieuwe woning aan je energieleverancier opgeeft dat je zonne-energie opwekt.