Landgoed de Eendragt ontleent haar naam aan polder waarin het ligt, namelijk de Eendragtspolder. Een bijzonder natuur- en recreatiegebied door de unieke combinatie van waterberging, recreatie en de internationale roeibaan Willem-Alexanderbaan. In en om het gebied vind je bovendien een enorme hoeveelheid aan natuurpareltjes. We vertellen je er graag meer over.

Naast de Eendragtspolder ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters. Kanoën, suppen, zeilen en surfen kan hier allemaal. De plas staat indirect in verbinding met de Rottemeren. Zonaanbidders strijken neer op het Nesselandse strand. Een rondje wandelen om het meer brengt je van het drukke strand in de zomer naar de rustige gedeelten waar veel watervogels zijn te zien. Denk aan ijsvogel, aalscholver, reiger en allerlei rietvogels. Aan de noordoever vind je een moerasbos, ‘het verdronken populierenbosje’, en kun je twee van de vier natuureilandjes bezoeken.

Enorm veel recreatiemogelijkheden

Maar in om de Eendragtspolder is het op tal van andere plekken ook goed toeven. Zo kun je al wandelend door het Lage Bergse Bos ineens oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, terwijl het Hoge Bergse Bos het walhalla is voor de actieve sportbeoefenaars. Je kunt er rolskiën, mountainbiken, klimmen, kanoën, skaten, golfen en nog veel meer. En vergeet het boottochtje over de Rotte niet. Kortom, de omgeving van Landgoed de Eendragt biedt enorm veel recreatiemogelijkheden.

Waterberging

Vanwege de klimaatvergadering is de Eendragtspolder ook een waterberging. In het stroomgebied van de rivier de Rotte kunnen hevige regenbuien overlast veroorzaken. Door het water in noodgevallen tijdelijk op te slaan in de Eendragtspolder houden de inwoners in het stroomgebied van de Rotte droge voeten. Als de Rotte en de Rottemeren dreigen te overstromen laat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het water via een aflaat – de Eendragter Verlaat – de Eendragtspolder instromen.

Een bijzondere roeibaan

De Willem Alexanderroeibaan in de Eendragspolder is een bijzonder exemplaar. Niet alleen omdat er naast de hoofdbaan ook een ‘omroei- of uitroeibaan’ is, zodat de roeiers niet door de hoofdbaan hoeven terug te roeien. Maar ook omdat het tegelijkertijd onderdeel is waterberging, waarin 4 miljoen m3 water opgevangen kan worden als dat nodig is.

Ook leent de omgeving van de roeibaan zich uitstekend voor hardlopen, fietsen en is het heerlijk uitwaaien. Neem daarbij de kans dat je enkele bijzondere vogels, zoals de roerdomp, krakeend of kuifeend tegenkomt, en je merkt eens temeer hoe speciaal de Eendragtspolder en omgeving is.

Nieuwsgierig naar meer over het gebied en de recreatiemogelijkheden? Kijk naar op www.heerlijkbuiten.nl of volg via twitter @BoswachterDick over de
Eendragtspolder.