Van kijklandschap naar toegankelijk landschap

Van Madrid tot Moskou en van woonwijk tot stadspark, landschapsarchitect Sander Lap werkt al 20 jaar aan de mooiste plannen en projecten. In Nederland is hij bijvoorbeeld betrokken bij de herinrichting van de oude dierentuin in Emmen en een hele nieuwe woonbuurt in Hoek van Holland. Hij staat aan de basis van het landschapsontwerp en het stedenbouwkundige plan van Landgoed de Eendragt. 

“Het ontwerp van het landschap van Landgoed de Eendragt startte met het water en daarna volgde de infrastructuur. Ook wilden we zo groot mogelijke tuinen realiseren, waar de toekomstige bewoners op en top van kunnen genieten. Dat is goed gelukt en waar het gebied nu nog vooral een kijklandschap is, wordt het met Landgoed de Eendragt straks een toegankelijk landschap.

Beleving van een klassieke polder

De roeibaan trekken we als het ware diagonaal Landgoed de Eendragt in. Het klassieke polderpatroon ontmoet zo het moderne landschap, hierbij komt het heden en verleden bij elkaar. Een polderlandschap realiseren we ook doordat de straten in het gebied zijn niet echt recht en de brug iets hoger ligt. Op die manier creëren we leuke en interessante doorzichten in het gebied die kenmerkend zijn voor een levend polderlandschap.

Verschillende soorten tuinen

Verschillende soorten tuinen maken dat je hier straks fijn woont. Aan de straatkant heb je namelijk een klassieke tuin met haag, terwijl je aan de waterkant een natuurlijke afloop met rietkraag hebt . Zwanen stonden aan de basis voor het ontwerp van deze woningen en ik ben er van overtuigd die absoluut naar terug zullen keren naar Landgoed de Eendragt. ”


“De roeibaan is een waar vogelparadijs. Er is veel voedsel voor ze en dat trekt ook bijzondere soorten aan. Zo is er recent een zwarte ibis gezien.”